Ezüst kolloid

Ezüst kolloid a kozmetika iparnak

A legtöbb kozmetikai terméket gyártó cég, törekszik arra, hogy terméke a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazza. A különböző tusfürdők, folyékony szappanok, samponok és még számos termék tartósítására próbálnak olyan természetes anyagokat találni, amelyek az egészségünkre vonatkozóan semmilyen előnytelen hatással nem rendelkeznek. A testápolók, tusfürdők és egyéb kozmetikai cikkek tartósítására az ezüst kolloid tökéletesen alkalmas, antiszeptikus hatásának köszönhetően elpusztítja azokat a mikrobákat, amelyek elszaporodnának ezekben a készítményekben. Az ezüst – fertőtlenítő hatásának köszönhetően – kettős szereppel rendelkezik: tartósító tulajdonságán túlmenően arra is felhasználható, hogy a fertőtlenítők baktericid hatóanyaga legyen.

Cégünk kifejlesztett egy olyan 500 ppm (0,05 w%) ezüsttartalommal rendelkező adalékanyagot, amelyet 6 % – ban adagolva a gyártás során a termékhez biztosíthatóvá válik a termék eltarthatósága hosszú ideig. Az ezüst kolloid hatékonyságát testápolón teszteltük. Az ezüst részecskék antiszeptikus hatása, amely nem csak a tartósító hatást garantálja, hanem a termék fertőtlenítő tulajdonságát is biztosítja, már 30 ppm ezüsttartalomnál is megfigyelhető. Az ezüst részecskéket nem tartalmazó kontroll mintában elszaporodtak a mikroorganizmusok.

A különböző mennyiségű ezüst nanorészecskéket (AgNPs) tartalmazó testápolók antimikrobiális hatásvizsgálatának eredménye, értékelése

ezustkolloid-bakteriumolo-hatasa

A képen látható, hogy 6%-ban adagolt kolloid hatására (30ppm Ag) a baktériumok mellett a gomba is elpusztult. A felhasznált ezüstkolloid koncentrációja 500 ppm.