Nanoezüstpor keverékek

A talkum széleskörűen alkalmazott ipari töltőanyag. Nem csupán a különböző műanyagok mechanikai tulajdonságát képes megváltoztatni, hanem az ezüst részecskék hordozójaként alkalmas arra, hogy egy műanyag felületet antibakteriális tulajdonsággal ruházzunk fel. Cégünk kifejlesztett egy olyan ezüst-talkum adalékot, amelynek köszönhetően előállíthatóak antiszeptikus polimer felületek.

Az adalék hatékonyságát olyan PVC műanyaglapok tesztelésével bizonyítottuk be, amelyek gyártása során adagolták az ezüst-talkum keveréket. A mikrobiológiai teszt során a PVC lemezek felületére baktérium szuszpenziót hordtunk fel, és a megfelelő behatási idő elteltével ezeket a felületeket érintkeztettük táptalajjal azért, hogy a baktériumok átjuthassanak a táptalajra. A táptalajon nem képeztek telepeket a baktériumok, ez azt bizonyítja, hogy a mikrobák elpusztultak a PVC lemez felületén található ezüst nanorészecskéknek köszönhetően.

nanoezustpor-keverekek

A vizes alapú festékanyagok tartalmaznak olyan káros tartósítószereket, amelyeket számos cég szívesen helyettesítene egy környezetbarát anyaggal. Olyan ezüstös viasz adalékanyag kifejlesztésén dolgozunk, ami festékbe keverve a közintézmények, uszodai medencék, egészségügyi létesítmények vagy akár  a lakások falain, felületein antibakteriális hatást biztosít, elpusztítja a veszélyes baktériumokat, ezzel jelentősen csökkenti a fertőzések kialakulásának veszélyét. Az ezüst nanorészecskék antiszeptikus hatásán kívül alkalmasak algásodásgátló adalékként történő felhasználásra, amely kiváló lehetőséget nyújt medencefestékeknél, hajófestékeknél történő alkalmazásokhoz.