Ezüstözött titanát nanoszál

Az ezüstözött titanát nanoszál termék kiindulási anyaga a hidrotermális úton előállított titanát nanoszál, melynek jellemző átmérője 50-100 nm közötti, jellemző hosszúsága pedig 1-10 mikron közötti. A nanoszálakba az ezüst ionos formában épül be oldatfázisú ioncsere reakció során. A termék alapértelmezésben 1 mmol/g koncentrációban tartalmaz ezüstöt, ez egyedi vevői igény esetén tetszőleges mértékben csökkenthető. Ioncsere közben a kiindulási nanoszál morfológia nem változik meg, amint ez az 1. ábrán is látható.

ezustozott-titanat-nanoszal-1

1. ábra Kiindulási titanát nanoszálak (bal) és Ag-TiONW ioncserélt termék (jobb) jellemző TEM felvételei

 

Az ezüst ioncsere során a nanoszálak trititanát kristályszerkezete gyakorlatilag változatlan marad. A termék színe az ioncsere mértékének függvénye a 2. ábrán bemutatott módon.

ezustozott-titanat-nanoszal-22. ábra Különböző ezüstion koncentrációjú Ag-TiONW titanát nanoszálak

 

Az Ag-TiONW termék javasolt felhasználási területe az antimikrobiális hatású falfestékek és bevonatok előállítása, melyekben a hordozó titanát nanoszálak magas fedőképessége, kiváló hőstabilitása és a termék ezüsttartalmának antimikrobiális hatása egyaránt érvényesülni tud. A 3. ábrán egy komplex antimikrobiális elemzés eredménye látható. A kép jobb felső sarkában a kontroll kísérletben akadálytalanul szaporodó mikroorganizmusok telepei láthatók, míg jobbról a második oszlopban 0,1, 0,2 és 1,0 mmol/g Ag-TiONW termékeken növesztett baktérium- és gombakultúrák képeit mutatjuk be. Megfigyelhető, hogy a termék már 0,2 mmol/g ezüstkoncentráció esetén hatékonyan gátolja v tanulmányozott Gram+ és Gram- baktériumok, valamint gombák szaporodását.

ezustozott-titanat-nanoszal-3

3. ábra Ag-TiONT termék antimikrobiális hatásának bemutatása