Nanosept

Nanosept – A nanoezüsttartalmú fertőtlenítőszer

Az ezüst antibakteriális tulajdonsága már évszázadok óta ismert, tapasztalataik alapján már a rómaiak is kihasználták ennek a nemesfémnek ezt a rendkívüli „gyógyító” tulajdonságát: az ivóvíz tartósítására ezüst érméket használtak, pedig hol voltak akkoriban a modern szerkezetvizsgálati módszerek, hol volt akkoriban elektronmikroszkóp vagy pásztázó alagút mikroszkóp, és ezek hiányában is képesek voltak felmérni az ezüst rendkívüli baktericid és fungicid hatását. Manapság az ezüst reneszánszát éli, herbáriák és patikák polcain megtalálható az ezüst kolloidok széles választéka, amelyeket rohamosan növekvő népszerűség övez. Mi felhasználtuk az ezüst és a nanotechnológia nyújtotta lehetőségeket, és megszületett a fertőtlenítőszerek új generációja, a Nanosept termékcsalád.

nanosept-nanoezust

Hogyan hat a Nanosept?

Röviden összefoglalva a baktérium és a néhány nanométer nagyságú ezüst részecske találkozása során egy oxidációs-redukciós reakció játszódik le. A baktérium sejtfalát alkotó vegyületek reakcióba lépnek az ezüst részecskékkel, pontosabban oxidálják azt, ennek következtében a részecske felületéről ezüst ionok válnak le. Miközben a sejtfalat alkotó vegyületek oxidálják az ezüstöt, a folyamat során ezek a vegyületek maguk is átalakulnak, vagyis redukálódnak. Mivel a sejtfal építőelemei átalakulnak a kémiai reakció során, ezért sérül a baktérium védelmét jelentő sejtfal, így könnyen bejuthatnak a baktérium belsejébe az ezüst ionok. Az ezüst ionjai olyan, a baktérium számára létfontosságú enzimekhez kötődnek, amelyek a mikroorganizmus anyagcsere folyamatait katalizálják. Mivel a kórokozó megfelelő enzimjei kémiai átalakulást szenvednek, ezért nem látják el a funkciójukat. A baktériumok elpusztulása tehát az ezüst ionok és a baktérium enzimjei között lejátszódó kémiai reakciók következménye.

A Nanosepttel kezelt felület még hosszú időn keresztül is antibakteriális marad, a mikrobiológiai tesztek bebizonyították, hogy hatékony a gombákkal és baktériumokkal szemben.

További információk: nanosept.hu